Elektrisk golvvärme för hem & utomhusbruk
Elburen golvvärme innebär att man leder elektrisk ström genom ett motstånd, t.ex. en värmekabel. På grund av resistansen (Ohm) i motståndet uppstår en ström (Ampere). Spänningen (Volt ) tillsammans med strömmen ger i sin tur en Effekt (Watt). Denna effekt avges i form av värme.
Elgolvvärme finns i olika varianter men kan huvudsakligen delas upp i fyra huvudtyper:
- Golvvärme (12-48V) - Värmekabel med lågvolt
- Golvvärme med värmekabel 10-20W/m
- Här inkluderas även golvvärmemattorna som består av vanliga värmekablar (10-20W/m) monterade på golvvärmenät för enkel installation.
- Självreglerande golvvärme
- Golvvärme med golvvärmefolie
Golvvärme med lågvolt - 12-48V
Elektrisk golvvärme med 48V får installeras utan elbehörighet och lämpar sig för både fullvärme och komfortvärme. Värmegolv med 12-48V har en effekt på 5W/m vilket gör att de är extra väl lämpade för installationer med komfortvärme eller i passivhus.
Golvvärme med värmekabel 10-20W/m
Golvvärme med golvvärmekabel är den vanligaste typen av elektrisk golvvärme och installeras ofta i badrum. Kablarna till värmegolv tillverkas med olika effekt/meter. Utöver värmekablarna med lågvolt (som är 5W/m) finns även:
- 10W/m
- 12W/m
- 17W/m
- 20W/m
Vilken typ av kabel som man använder beror på hur och när golvvärmen ska installeras:
Om du ska installera golvvärme vid renovering:
När man gjuter in golvvärmekabeln i flytspackel kan man välja värmekablar med 10W/m eller 12W/m. Om du ska installera komfortvärme rekommenderar vi att värmekabeln inte är över 10W/m.
Om du ska installera golvvärme vid nybyggnation:
Ett smidigt sätt att installera elgolvvärme vid nyproduktion är att gjuta in värmekabeln direkt i plattan. Då använder man med fördel en värmekabel med 17-20W/m. Det är mycket viktigt att värmekabeln gjuts in minst 5 cm ner i plattan. Vid installation lägger man ut golvvärmekabeln på underlaget och fixerar dem med hjälp av antingen dubbelhäftande tejp, smältlim eller buntband.
Effekt per meter / effekt per kvadratmeter = cc-avstånd
Avståndet mellan kablarna (s.k. cc-avstånd) beräknas utifrån vilken effekt per kvadratmeter som man behöver (vanligen 100W/m2) samt kabelns effekt per meter:
För en 10 W kabel i kök: 10/100 = 0,1 m = 10 cm.
För 12 W kabel i badrum: 12/125 = 0,096 m = 9,6 cm
För 18 W kabel i uterum: 18/150 = 0,12 m = 12 cm
Se följande tabell för rekommenderade effekter för olika rum.
Golvvärmemattor
Golvvärmemattor är ett perfekt alternativ för värme under sten- och klinkergolv. Eftersom värmekabeln kommer monterad på ett självhäftande nät (förberett med 100W/kvm eller 150 W/kvm) så går installationen riktigt snabbt - det tar bara några minuter att rulla ut nätet och sedan är det bara att koppla in termostaten!
Självreglerande golvvärmekabel
T2Röd är en självreglerande värmekabel som känner av andra värmekällor i hemmet och som anpassar effekten efter värmebehovet. Värmekabeln avger mer värme i kallare delar av huset (t.ex. nära fönster och dörrar) och mindre värme under t.ex. mattor och möbler. Det innebär att golvvärmen får en förbättrad energieffektivitet och systemet uppnår en jämviktstemperatur.
Eftersom T2Röd inte kan överhettas är den ett utmärkt alternativ för temperaturkänsliga golv som t.ex. trä, linoleum och laminat. Vi levererar T2Röd både på löpmeter och i färdiga kit. T2Röd installeras med fördel tillsammans med Reflecta isolerskiva
Om man ska lägga elburen golvvärme under laminat- eller trägolv så är det golvvärmefolie eller AluMat som man ska använda. Eftersom trä och laminat inte sprider värmen lika bra som t.ex. klinker så krävs ett system som ger en jämn värme. Tanken med AluMat och FolieKit är att de ska vara så tunna som möjligt och att de är konstruerade av värmespridande aluminiumfolie eller med extra täta värmeavgivande kolbanor vilket gör att man får en mycket jämnare värme än med andra system.
De flesta leverantörer av trägolv kräver att man kan kontrollera att golvtemperaturen inte överstiger 27 grader i trägolvet. Både AluMat och FolieKit har temperaturbegränsande funktioner som ger er ett extra skydd. Man kan även välja att använda de självreglerande T2Röd kablarna i kombination med T2-Reflecta under trägolv. Reflectaskivorna ger en extra isolering samtidigt som det ger jämnast möjliga temperaturspridning. Självreglerande system är en fördel om man t.ex. kommer placera låga möbler eller mattor på golvet.
Termostater för golvvärme
Golvvärmetermostater finns i några olika utföranden:
- En enklare typ där man via ratt eller digital display ställer en önskad temperatur i golvet och som systemet sedan håller konstant.
- Sedan finns det den lite mer avancerade typen av termostat som även har en inbyggd kalender och klocka vilket då ger möjlighet att ställa in olika temperaturer på olika veckodagar och tider.
En viktig aspekt när man väljer termostat till elvärmegolv är att man använder en termostat med golvtemperaturgivare. Då får man full kontroll på golvets temperatur och golvvärmen ger på det viset jämnast möjliga temperatur.
Bästsäljare i Elektrisk golvvärme
Visa merFå tips & trix med våra guider
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed aliquam eget phasellus sit sed sit mi posuere tempus. Viverra non non, molestie at in dictum velit eros. Massa diam dignissim in suscipit in luctus vulputate sem.
Behöver du hjälp? Ring oss så hjälper vi dig!
Våra golvvärmeexperter är tillgängliga alla vardagar 08:00 - 17:00.