Sök produkt
Hem » Golvvärme med el för hem & utomhusbruk

Golvvärme med el för hem & utomhusbruk

Elektrisk golvvärme innebär att man leder elektrisk ström genom ett motstånd t.ex. en värmekabel. På grund av resistansen (Ohm) i motståndet uppstår en Ström (Ampere), spänningen (Volt ) tillsammans med strömmen ger i sin tur en Effekt (Watt). Denna effekt avges i form av värme.

Golvvärme med el finns i olika varianter men kan huvudsakligen delas upp i fyra huvudtyper.

Värmekabel, Golvvärmefolie, Lågvolt och Självreglerande golvvärme.

Några av våra populäraste värmekabelkit:

Golvvärmekabel

Elektrisk golvvärme genom golvvärmekabel är den vanligaste typen av elektrisk golvvärme. Den används vanligtvis i badrum och kablarna finns med olika effekt/meter.

10, 12 och 18 Watt per löpmeter. Vilken typ av kabel man skall använda beror på hur kabeln skall installeras. För renoveringar när man gjuter in golvvärmekabeln i flyttspackel kan man välja 10 W eller 12 W kablarna. Skall man bara ha en Komfortvärme är det dock 10W/m som är rekommenderat.

Om man gjuter en ny platta tex vid nybyggnation så är ett smidigt sätt att få värme att installera elektrisk golvvärme i plattan. Då använder man med fördel 18W/m. Kabeln måste då gjutas in minst 5 cm ner i plattan!

När man lägger golvvärmekabel så lägger man ut kablarna på underlaget och fixerar dem med antingen dubbelhäftande tape, smältlim eller buntband.

Avståndet mellan kablarna (cc-avstånd) beräknas utifrån vilken effekt per kvadratmeter man behöver (vanligen 100W/m2) samt kabelns effekt per meter.

 

Effekt per meter / effekt per kvadratmeter = cc-avstånd.

  • För en 10 W kabel i kök: 10/100 = 0,1 m = 10 cm.
  • För 12 W kabel i badrum: 12/125 = 0,096 m = 9,6 cm
  • För 18 W kabel i uterum: 18/150 = 0,12 m = 12 cm

 

Se följande tabell för rekommenderade effekter för olika rum.

Rumstyp

Effekt per kvadratmeter

Klinkers, sten, keramik

Effekt per kvadratmeter

Trägolv, parkett, laminat

Kök, Vardagsrum mm. 100 W/m2 80 W/m2
Hall 120 W/m2 80 W/m2
Badrum 125 W/m2 -
Uterum 150 W/m2 -

Självreglerande golvvärmekabel

Den självreglerande golvvärmen är en värmekabel men konstruktionen är gjord sådan att den effekt kabeln utvecklar minskar när den blir varm. Därigenom når systemet en jämviktstemperatur. Våra självreglerande kablar heter T2 Röd, finns i färdiga kit såväl som på löpmeter.

 

Golvvärmenät

Värmekablar levereras även på nät för en smidigare och snabbare installation. Det är samma kablar som används i vanliga värmekabel installationer men de kommer monterade på ett självhäftande nät förberett med 100W/kvm eller 150 W/kvm.

 

Lågvoltsgolvvärme

Lågvoltssystemen är el golvvärme som har högst 48V i värmekablarna. Systemen lämpar sig för såväl fullvärme som komfortvärme. Lågvoltssystmen få installeras i golvet utan elbehörighet vilket är en stor fördel för gör det själv kunden. Lågvoltsgolvvärmen har en effekt på 5 W/m vilket gör dem extra väl lämpade för komfortvärme installationer eller i tex. Passivhus.

 

Elektrisk golvvärme under trägolv

Om man skall lägga el golvvärme under trägolv eller laminat så är det Golvvärmefolie eller AluMat man skall använda. Eftersom trä och laminat inte sprider värmen lika bra som t.ex. klinker krävs ett system som ger en jämn värme. Tanken med AluMat och FolieKit är att dom skall vara så tunna som möjligt samt att dom är konstruerade av värmespridande aluminiumfolie eller med extra täta värmeavgivande kolbanor vilket gör att man får en mycket jämnare värme än med andra system.

De flesta trägolvsleverantörer kräver att man kan kontrollera att golvtemperaturen inte överstiger 27 grader i trägolvet. Både AluMat och FolieKit har temperaturbegränsande funktioner och ger er ett extra skydd.

Man kan även välja att använda de självreglerande T2Röd kablarna i kombination med T2-Reflecta under trägolv. Reflectaskivorna ger en extra isolering samtidigt som det ger jämnast möjliga temperaturspridning. Självreglerande system är en fördel om man t.ex. kommer placera låga möbler eller mattor på golvet.

 

Termostater

Golvvärmetermostater finns i lite olika utförande. En enklare typ där man via ratt eller digital display ställer en önskad temperatur i golvet som systemet sedan håller konstant. Sedan finns det den lite mer avancerade typen av termostat som även har en inbyggd kalender och klocka vilket då ger möjlighet att ställa olika temperatur på olika veckodagar och tider. En viktig aspekt när man väljer termostat till el golvvärme är att man använder en termostat med golvtemperaturgivare. Då får man full kontroll på golvets temperatur och el golvvärmen ger på det viset jämnast möjliga temperatur.