Golvvärme i nybygnation
Vid nybyggnation finns goda förutsättningar för att installera vattenburen golvvärme. Genom att optimera kombinationen av värmekälla och distribution av värmen kan man få ett effektivt system. Idag innebär nybyggnation oftast att man gjuter en betongplatta på marken. Att gjuta in golvvärme i betongplattan är en enkel och kostnadseffektiv lösning.
Fördelar med att gjuta in golvvörme i nybyggnation:
- Effektivt system
- Enkelt
- Kostnadseffektivt
Vi rekommenderar att använda 16 eller 20 mm slang som monteras direkt ovanpå cellplasten med hjälp av plastlister. Listerna håller rören på plats under arbetet. Sedan lägger man ut armeringsnätet ovanpå rören och gjuter in alltihop i betongplattan. Vissa föredrar att montera golvvärmerören ovanpå armeringsnätet istället, eftersom det ger en kortare avstånd mellan rören och golvytan. Detta kan eventuellt leda till energibesparingar, men det finns inga tester som bekräftar detta.
Det är en vanlig missuppfattning att 20 mm slang är det bästa alternativet för golvvärme. Men när man fördelar golvvärmeslingorna anpassade till de olika rummen så ger det sällan någon fördel att använda 20 mm slang istället för 16 mm slang. Om man har stora öppna ytor över 50 m2 och inte så många mindre rum kan 20 mm slang ge fördelar genom att antalet slingor hålls nere. Vi lägger normalt 16 mm slang med mellanrum "cc-mått" på 250 mm och 20 mm slang med 300 mm mellanrum. Materialkostnaden skiljer sig inte särskilt mycket mellan installationer med 16 mm slang och 20 mm slang. Använd gärna vår materialberäknare för att se skillnaden för just ert projekt.
Om man har stora fönsterpartier längs en sida av huset kan det vara bra att göra en randzon där och installera en slinga med 150 eller 200 mm mellanrum istället. Detta ger systemet möjlighet att tillföra mer effekt på den ytan och minska risken för kallras.
Kontakta oss om ni ska bygga nytt och vill ha en offert på material som behövs för att installera golvvärme.