Golvvärme på befintlig betongplatta
Om man har en befintlig betongplatta och ska installera golvvärme så har man goda förutsättningar. Man behöver dock börja med att ta reda på om plattan är isolerad eller inte. Om plattan är helt oisolerad och ligger på marken så bör man åtgärda det genom att isolera ovanpå plattan innan man installerar golvvärmen. Om man däremot har en källare eller krypgrund under plattan så kan ett bättre alternativ vara att isolera underifrån eller att helt enkelt acceptera att en del av värmen kommer att värma upp källaren också.
Om man inte behöver isolera så är den enklaste lösningen att helt enkelt gjuta in golvvärmeslang direkt ovanpå plattan. Vi rekommenderar vanligtvis 12 eller 16 mm slang för att hålla nere bygghöjden så mycket som möjligt. Räkna med att en ingjuten golvvärme bygger cirka 2,5 cm respektive 3-4 cm beroende på om man använder 12 eller 16 mm slang. Fördelen med att gjuta in golvvärmen är att man sedan är helt fri att välja golvmaterial ovanpå det, såsom klinker eller parkett.
Ett alternativ kan också vara att använda tunna spårade cellplastskivor som läggs ut löst ovanpå det befintliga golvet. Det ger den lägsta bygghöjden och gör också att man slipper momentet med att gjuta flytspackel. Man kan i detta fall komma ner till en bygghöjd på endast 16 mm.
Den enklaste och mest prisvärda lösningen brukar dock vara en kombination av 16 mm slang och 30 mm tjocka EPS-skivor. Det är förhållandevis enkelt att installera, kräver ingen gjutning och har ett bättre pris än de absolut tunnaste installationsmetoderna. Det finns också lösningar med lite tjockare cellplastskivor på 50 eller 70 mm som ger lite mer isolering.