Golvvärme till bardum
Ett av de vanligaste rummen att använda golvvärme i är badrummet. Ett badrum lämpar sig speciellt för golvvärme av många anledningar, men några av de största fördelarna med golvvärme i ett badrum är:
- Då man ofta går barfota i ett badrum är det speciellt skönt med golvvärme där.
- Vatten från dusch och bad torkar snabbare om golvet är varmt.
- Det är också vanligt med hårda golvmaterial som klinker, vilket kan upplevas kallt och ogästvänligt utan golvvärme.
- Möjligheten att gömma värmen i golvet är extra tacksam i ett badrum, där utrymmet oftast är begränsat.
Badrum dyker upp i våra projekt oavsett om det är mindre renoveringar eller kompletta golvvärmeinstallationer för ett helt hus. Det finns alltid ett badrum och beroende på projektet i övrigt finns det några detaljer att fundera över.
Val av golvvärme
Vid renovering av ett badrum idag ser vi det som självklart att det ska installeras golvvärme. Den första frågan brukar vara om det ska vara vattenburet eller elektriskt. Just i badrum brukar vi rekommendera elektriskt eller möjligen en kombination av elektriskt och vattenburet. Fördelen med elektrisk värme i ett badrum är att den finns tillgänglig hela året, oavsett om värmesystemet i övrigt stängs av eller ej.
En elektrisk golvvärme är dessutom en mindre investering och man behöver inte ta hänsyn till avstånd från värmepump eller framledning av radiatorvatten. Dessutom är energiförbrukningen för ett badrum relativt låg och kan optimeras med en smart termostat, exempelvis Golvvärmetermostat Tylösand.
I de fall man använder vattenburen golvvärme rekommenderar vi alltid att man gjuter in golvvärmen i flytspackel ovanpå vanlig golvspån (om det är ett träbjälklag). Anledningen till att vi rekommenderar detta är för att hela konstruktionen ska uppfylla tätskiktsleverantörernas krav gällande golvkonstruktionen i stort. Avviker man för mycket från deras standard kan det vara svårt att utkräva ersättning vid brister på tätskiktets kvalitet eller funktion i framtiden.