kallt-golv-en-tidig-morgon.png

Kallt golv eller ojämn värme? Så felsöker och servar du din golvvärme

Att kliva upp på ett iskallt golv mitt i vinterkylan är ingen höjdare. Golvvärme ska normalt ge en jämn och behaglig värme, så när golvvärmen inte fungerar som den ska – till exempel om du märker av att golvvärmen är kall i vissa rum eller om värmen blir ojämn – finns det anledning att undersöka problemet. Som villaägare kan du ofta felsöka och reparera golvvärmen på egen hand genom en rad enkla steg. Här går vi igenom vanliga symtom och orsaker till problem (både för elektrisk golvvärme och vattenburen golvvärme), vad du kan göra själv enligt konstens alla regler, och när det är dags att ta hjälp av en expert. Vi avslutar även med tips om underhåll av golvvärme för att förebygga framtida bekymmer.

Läs vidare för att få en komplett guide – från kalla slingor och tröga termostater till knäppande ljud och luft i systemet. Följ vår checklista för egenkontroll innan du ringer installatören, och ta del av tips om verktyg som IR-kamera och multimeter. Du får också råd om vad du inte bör göra själv enligt Elsäkerhetsverket och Säker Vatten. 😊

Vanliga problem med golvvärme – symtom och orsaker

kallt-varmt-golv.png

Kalla golvvärmeslingor eller ojämn värme i rummen

Ett av de vanligaste tecknen på golvvärmeproblem är kalla slingor – det vill säga att ett eller flera rum inte blir varma. Om golvvärmen är kall i en enstaka slinga eller område medan resten fungerar kan det bero på att just den slingan inte får varmt vatten (i vattenburen värme) eller att den elektriska värmeslingan inte värmer. Vanliga orsaker är att rumstermostaten inte kallar på värme eller att ställdonet inte öppnar på den berörda slingan. Börja med att kontrollera att termostaten i rummet verkligen är påslagen och står på en högre temperatur än rumstemperaturen. På vattenburen golvvärme bör du också känna om ställdonet (den lilla motorventilen på fördelaren) öppnar som det ska – ofta indikeras det med en liten färgad ring eller liknande. Om ett ställdon inte öppnar trots att termostaten ger värmesignal, eller om ställdonet känns varmt/ljummet utan att röret blir varmt, tyder det på att ställdonet är trasigt. I så fall kommer inte varmt vatten in i slingan. Du kan prova att skruva bort ställdonet tillfälligt; om slingan blir varm efter en stund utan ställdon så behöver ställdonet bytas. Ett trasigt ställdon bör ersättas med ett nytt (till exempel ett normalt öppet LK Ställdon (NO) eller ett normalt stängt GVB Ställdon 24V NC av rätt typ för ditt system).

Om flera rum eller slingor är kalla kan orsaken fortfarande vara ställdon eller termostat som krånglar på flera ställen, men då bör du också titta på systemnivå. Kontrollera att cirkulationspumpen går och att tilloppsledningen till golvvärmesystemet faktiskt är varm. Är hela golvvärmesystemet kallt trots att värmekällan (panna/värmepump) är igång kan felet ligga i värmekällan eller styrningen. Är vissa slingor varma men andra kalla kan det handla om obalans i flödet eller luft i systemet. Ojämn värme – att några rum är varmare än andra – kan tyda på att flödet inte är korrekt injusterat (till exempel att de längsta slingorna får för lite flöde). Ett tecken på luft i golvvärmesystemet är att det blir varmt bara i början av slingan men kallt mot slutet. Luftbubblor hindrar cirkulationen och måste släppas ut genom avluftning. Ibland kan även framledningstemperaturen vara felaktigt inställd: är golvvärmen generellt något sval kan framledningstempen vara för låg för att rummen ska bli varma, medan för hög temperatur kan ge överhettning i vissa slingor och knäppningar (mer om ljud strax). Här kan det krävas en balans – cirka 35–45 °C framledning är vanligt för golvvärme i bostäder, men justeras efter behov. Har du tillgång till termometrar eller en IR-termometer kan du kolla att temperaturfallet över fördelaren ligger runt 5 °C; om det är betydligt högre kan totalflödet vara för lågt och pumpen behöver gå snabbare, alternativt måste fördelarens flöden injusteras. Injustering av flöden (balansering mellan slingor/fördelare) är något en installatör kan hjälpa till med om det behövs.

Sammanfattning orsaker: Trasigt eller stängt ställdon, felaktig termostatstyrning, luft i systemet, avstängd pump, eller obalans i flödet är typiska orsaker till kalla golv och ojämn värme. Lyckligtvis kan många av dessa åtgärdas med relativt enkla medel som vi beskriver nedan.

fel-pa-golvvarmen.png

Termostaten slår inte till (ingen värme trots pådrag)

Ibland ligger problemet i termostaten – den känner inte av temperaturen rätt eller slår inte på värmen fast den borde. Ett tydligt symptom är att rummet förblir kallt trots att du skruvar upp termostaten eller ställer in hög temperatur på den. För elektrisk golvvärme betyder det att ingen ström går ut i värmekabeln, och för vattenburen golvvärme att ställdonet aldrig öppnar ventilen. Här finns ett par vanliga bovar: trasig givare eller fel i termostaten själv.

De flesta golvvärmetermostater har en golvgivare (temperaturgivare i golvet) för att känna av golvtemperaturen. Om denna givare har gått sönder kan termostaten tro att golvet är varmare än det är och därför inte slå till. En enkel test är att, om din termostat tillåter, byta läge från golvgivare till rumsgivare (en del moderna termostater kan mäta lufttemperaturen i rummet istället). Om värmen då går igång vet du att golvgivaren sannolikt är problemet. Har termostaten inte den funktionen kan du istället mäta givaren med en resistansmätare (ohmmeter). Koppla loss givarkablarna från termostaten och mät motståndet – jämför med vad givaren borde ha vid aktuell temperatur (står ofta i manualen, t.ex. ~10 kΩ vid 25 °C för många givare). Om kretsen är bruten (oändligt motstånd) eller värdet avviker stort är givaren defekt. I vissa fall kan man dra upp givarkabeln ur sitt flexrör i golvet och byta ut givaren; sitter den fast går det ofta att låta en ny givare ligga mot golvet vid väggen som nödlösning. Alternativt kan man låta termostaten reglera på rumstemperatur om möjligt. Om givaren inte går att byta och termostaten inte kan köra utan golvgivare – då behöver man byta termostat.

Är golvgivaren oskyldig kan själva termostaten ha gett upp. Mekaniska termostater slits med åren, och elektronik kan också gå sönder. Ett tecken på termostatfel kan vara att den lilla indikationslampan (om det finns en) inte tänds trots kallt rum, eller att termostaten klickar till men ändå inte skickar ut värme. I sådana fall är det oftast enklast att byta ut den. Golvvärmebutiken har en utmärkt guide för att stegvis kunna byta en äldre termostat själv. Enligt Elsäkerhetsverkets riktlinjer får man faktiskt byta en fast installerad termostat med motsvarande modell på egen hand, men inte flytta eller nyinstallera den elsakerhetsverket.se – känn dock efter om du har kunskapen, annars anlita en elektriker. Om du behöver en ny termostat finns det många moderna alternativ med bättre precision och smarta funktioner. Exempelvis kan en WiFi-termostat som Laxvik WiFi termostat ge möjlighet till app-styrning, eller en enkel manuell modell som Golvvärmetermostat K1n fungera som ersättare för äldre termostater. Glöm inte att stänga av strömmen (säkring/jordfelsbrytare) innan du börjar byta något! I de flesta fall är det som tur är just givaren eller termostaten som är felet när en golvvärme inte längre går igång, vilket är relativt enkelt och billigt att åtgärda. Om däremot både givare och termostat har konstaterats fungerande kan problemet ligga djupare, till exempel ett avbrott i den elektriska värmekabeln eller ett fel i styrsystemet – då blir det svårare och kräver experthjälp (mer om det nedan).

Knäppande eller brummande ljud från golvvärmen

Missljud i värmesystemet kan vara både irriterande och oroväckande. Två typer av ljud som ofta nämns är knäppningar (eller knackande/tickande ljud) och ett mer dovt brumljud eller susande. Dessa kan uppstå i golvvärmesystem, främst de vattenburna.

  • Knäppande ljud: Små knäpp eller tick när golvvärmen går igång eller stängs av beror oftast på termiska rörelser – rör och material som expanderar och krymper med temperaturen. Det är vanligt i många värmesystem. I golvvärme som ligger ingjuten i betong eller träbjälklag kan ljudet komma av att rören gnider mot exempelvis byggmaterial när de expanderar. Om ljudet är mycket störande kan man försöka sänka framledningstemperaturen något eller undvika snabba temperaturförändringar. Har man till exempel en värmepump som periodvis höjer och sänker vattentemperaturen (t.ex. vid varmvattenberedning) kan knäppningar bli vanligare. En lösning i större system kan vara en bufferttank som jämnar ut temperaturvariationerna, men i villor är det oftast inget man installerar i efterhand enbart för ljudets skull. Normala knäppningar är i regel ofarliga för systemet, men om det låter som riktiga smällar kan det vara värt att låta en fackman inspektera installationen – rören ska ligga med glidmaterial mot byggdelar så de kan röra sig fritt.
  • Brummande eller vinande ljud: Ett kontinuerligt brum kan härstamma från cirkulationspumpen eller flödet i systemet. Om pumpen står på högsta hastighet kan den orsaka vibrationer i rören som sprider ett svagt brummande ljud. Prova i så fall att justera pumpen till en lägre hastighet (om huset ändå blir varmt) eller se om pumpen behöver avkopplas bättre mot underlaget. Ett vinande/tjutande ljud, liksom små bubblande ljud, tyder ofta på luft i systemet eller i pumpen. En luftbubbla i pumpens hus kan ge ifrån sig ett surrande eller vinande ljud, vilket löses genom ordentlig avluftning. Se till att lufta både golvvärmefördelaren och pumpen (vissa cirkulationspumpar har en avluftningsskruv). Ett annat fenomen är mekaniskt knackande från pumpen – om det låter som ett regelbundet knack eller skrammel i pumpen kan pumpens rotorhjul ha kommit i obalans på grund av smutsavlagringar. Lösningen är att rengöra pumpen invändigt, vilket oftast kräver att man plockar isär pumpen och tar bort avlagringar (en åtgärd för den avancerade hemmafixaren eller en VVS-tekniker). Ibland kan missljud även komma från styrenheter eller reläer i systemet – t.ex. ett surrande relä i en äldre elstyrning. Sådana elektriska ljud kan åtgärdas genom att byta ut reläet eller termostaten mot en modern med solid-state-teknik (som är ljudlös), men det ligger utanför normal felsökning.

Sammanfattningsvis: Knäppande ljud är oftast termiska och relativt ofarliga, medan brum eller vinande ljud kan indikera luft eller pumprelaterade problem. Åtgärda genom att lufta systemet, justera flöden eller serva pumpen vid behov.

Steg-för-steg checklista – Felsök din golvvärme själv

Innan du ringer en tekniker finns det mycket du själv kan kontrollera. Här är en checklista för egenkontroll av golvvärmesystemet (både el och vatten) när golvvärmen inte fungerar som tänkt:

  1. Kontrollera strömförsörjningen: Börja alltid med det mest grundläggande. Om du har elektrisk golvvärme – har säkringen gått eller jordfelsbrytaren löst ut? En spänningslös krets ger ingen värme. Återställ vid behov och se om golvvärmen går igång (om jordfelsbrytaren löser ut igen kan det tyda på fel i värmekabeln eller termostaten). För vattenburen golvvärme, kontrollera att värmeanläggningen (panna, värmepump etc.) är i drift och att eventuella strömställare till cirkulationspump eller shunt är påslagna. Ibland har golvvärmefördelaren en egen liten pump som kan vara strömlös om en kontakt har gått ur.
  2. Kontrollera termostaterna: Se till att alla rumstermostater är påslagna och rätt inställda. Det kan låta banalt, men börja med att höja samtliga termostater till ett högre värde (t.ex. 25 °C) och vänta en stund – på så sätt kallar alla slingor på värme samtidigt. Om något rum då fortfarande är kallt vet du att problemet ligger där. Kolla om termostatens display lyser och om den indikerar uppvärmning (ibland med en symbol eller lampa). På äldre, mekaniska termostater kan man höra ett svagt klick när den slår till; inget klick kan tyda på att den inte reagerar. Byter du batterier på trådlösa/batteridrivna termostater om de har sådana. I vissa fall är termostaten försedd med ett litet överhettningsskydd (bimetall) som kan lösa ut om den blivit för varm – återställ isåfall enligt manual (ovanligt, men värt att nämna).
  3. Kontrollera givare och temperatur: Om du fortfarande inte får värme i ett rum med elektrisk golvvärme, kontrollera golvgivaren (temperaturgivaren i golvet). Som nämnts ovan kan en trasig givare göra att termostaten aldrig slår på. Känn också efter om golvet alls blir lite ljummet (då kommer det kanske pulser av värme) eller om det är helt kallt. Ett helt kallt elgolv kan innebära avbrott i värmekabeln – men uteslut först termostat och givare. Du kan använda en multimeter/resistansmätare för att mäta resistansen i golvvärmeslingan (värmekabeln) om du är bekväm med det: stäng av strömmen, lossa båda ledarna från termostaten och mät ohm-talet. Jämför med installationsvärdet (står ofta i dokumentationen, t.ex. en 100 W/m² matta på 10 m² kanske ska ha ~50 Ω). Om instrumentet inte ger utslag (oändligt motstånd) har kabeln ett avbrott – då går det tyvärr inte att få någon värme i den slingan förrän kabeln repareras eller byts, vilket kräver elektriker (och ofta uppbrytning av golvet om man inte kan hitta skadan lokalt). För vattenburen värme, känn på fördelarens rör: tilloppsröret in i fördelaren ska vara varmt. Om alla tilloppsrör ut till slingorna är kalla kan det vara styrningen eller shunten som inte släpper på värme (t.ex. en reglerventil som fastnat i stängt läge). Då behöver man fokusera på shuntgruppen eller värmekällan.
  4. Känn på cirkulationspumpen (vattenburen): Om vissa slingor är kalla, kontrollera att cirkulationspumpen för golvvärmen går som den ska. Du kan oftast känna en svag vibration eller höra ett surr om pumpen är igång. Moderna pumpar har ofta statuslampor. Om pumpen står stilla kan det vara ett elfel (se steg 1) eller ett pumpfel. Prova att ändra hastighetsläge ett ögonblick för att se om något händer. Ibland kan pumpar kärva om de varit avstängda länge – många pumpar har en skruv i mitten där man kan känna/vrida runt axeln för att få igång den. (Följ pumpens manual). OBS: Var försiktig vid pumpen – den kan vara varm och börja inte skruva isär saker annat än enkla serviceluckor om du vet hur.
  5. Lufta golvvärmesystemet (vattenburen): Luft i systemet är en vanlig orsak till att golvvärmen blir ojämn eller att enstaka slingor inte blir varma. Leta efter avluftningsventiler på golvvärmefördelaren eller shunten. Ofta finns en liten mässingsventil på fördelarens ände eller upptill. Stäng av cirkulationspumpen en stund vid avluftning. Använd en luftningsnyckel eller skruvmejsel och öppna ventilen försiktigt – håll en trasa eller mugg under. Släpp ut luft tills det kommer en jämn stråle vatten, sedan stänger du ventilen. Upprepa för alla ventiler (ibland finns både uppe och nere på fördelaren). Kom också ihåg att kolla trycket i systemet; efter avluftning kan trycket sjunka och behöva fyllas på (vanligen ska expansionskärlets tryck ligga kring 1.0 bar, kolla din anläggning). Fyll på vatten vid behov enligt instruktion för ditt värmesystem. Ibland kan envisa luftfickor behöva spolas ut: man kan då stänga alla slingor utom den luftfyllda och köra pumpen en kort stund för att trycka ut luften, men detta bör göras med försiktighet. Generellt brukar normal avluftning räcka långt för att lösa problem med luft.
  6. Kontrollera ställdon och ventiler (vattenburen): Gå tillbaka till fördelaren och observera ställdonen när systemet kallar på värme. De flesta termoelektriska ställdon har en indikator (t.ex. en liten pinne eller färgad markering) som visar om ventilen är öppen. Om en slinga är kall men ställdonet inte öppnar sig kan det vara felkopplat eller trasigt. Du kan testa att byta plats på två ställdon för att se om felet följer ställdonet eller slingan. Ett tips vid felsökning är att ta bort ställdonet helt från ventilen (ofta klickas de loss uppåt). Då står den aktuella slingan fullt öppen passivt. Om golvet då blir varmt efter kanske 15–30 minuter, så fungerade inte ställdonet korrekt. Motionera även ventilernas piggar (den lilla stift/pinne som kommer upp ur varje ventil där ställdonet sitter). Tryck ned pinnen några gånger med exempelvis skaftet på en skruvmejsel – den ska fjädra upp och ner cirka 2–3 mm. En del ventiler kan kärva fast efter längre tids stillastående, särskilt över sommaren. Genom att trycka in och släppa upprepade gånger kan man lösa en kärvande ventil. När ventilen rör sig lätt igen kan du montera tillbaka fungerande ställdon. Är något ställdon trasigt (öppnar inte trots signal, eller rör sig väldigt långsamt jämfört med de andra) – ersätt det med ett motsvarande nytt som nämnts tidigare.
  7. Säkerställ flöde och balans: Om golvvärmen fortfarande inte fungerar som den ska och vissa delar är kalla trots ovanstående, kan problemet vara otillräckligt flöde eller obalans. Kontrollera att inga manuella avstängningsventiler på fördelaren är stängda eller strypta för mycket. I många fördelare finns det små justeringsventiler för varje slinga (ofta med en insex eller skruvmejsel) – se till att de står i sina ursprungliga inställningar (om du har dokumentation från installationen, annars kan du prova att öppna dem något mer och se om värmen fördelas bättre). Känn på returrören från slingorna: om en slinga har mycket lägre returtemperatur än de andra trots lång tid, kan flödet i den slingan vara för lågt (eller så är slingan väldigt lång). Då kan en injustering behövas för att ge mer flöde till den slingan, till exempel genom att strypa ner lite på de kortare slingorna. Denna flödesbalansering kan vara knivig utan rätt instrument, men du kan få en indikation med en IR-kamera eller IR-termometer genom att jämföra yt-tempen på golvet över olika slingor. Ser du stora temperaturskillnader kan det peka på obalans eller problem i fördelningen av vatten. Justera försiktigt och successivt – små förändringar kan räcka. Kom ihåg att vid större injusteringsbehov är det oftast bäst att ta hjälp av en fackman som har erfarenhet av hydronisk balansering, eftersom felaktig injustering kan försämra systemets effektivitet.
  8. Testa systemet igen: Efter varje åtgärd ovan, ge systemet lite tid och känn efter resultat. Golvvärme reagerar relativt långsamt (särskilt vattenburen i betong), så vänta gärna någon timme innan du bedömer effekten av t.ex. luftning eller justering. Fortsätt sedan systematiskt – det kan vara flera små fel samtidigt. Notera vad du har gjort och resultatet; då blir det också lättare att förklara för en eventuell tekniker sen.

Genom att gå igenom punkterna ovan metodiskt kan man lösa många vanliga problem med golvvärmen. I bästa fall har du nu hittat något konkret (en fälld jordfelsbrytare, en trasig termostat, ett stängt ventilpigg etc.) som du kunnat åtgärda så att golvet blir varmt igen. 👍

Användbara verktyg och mätinstrument vid felsökning

Vissa verktyg kan underlätta felsökningen avsevärt. Här är några hjälpmedel och hur de kan användas:

  • IR-kamera eller IR-termometer: En värmekamera är guld värd för att se hur värmen fördelar sig i golvet. Genom att termografera golvet kan du direkt identifiera kalla partier, se vilka slingor som är aktiva, och upptäcka om det finns helt kalla zoner som indikerar avbrott eller luftfickor. Har du inte tillgång till en dyr termokamera kan en enklare IR-termometer (infrared temp-mätare) hjälpa dig att mäta yttemperaturen på golvet vid olika punkter. Detta är också användbart för att mäta temperatur på tillopp och returör på en fördelare för att se temperaturfallet. Exempel: Om golvet är 23 °C i större delen av vardagsrummet men bara 18 °C i ett hörn, kan det tyda på att en slinga där inte får cirkulation. En IR-kamera kan dessutom lokalisera läckage eller fukt (om ett område är onormalt kallt kan det vara en läcka som kyler genom avdunstning, men det är som tur var sällsynt i golvvärme).
  • Multimeter (spänningsprovare): En multimeter är ovärderlig för elektrisk golvvärme. Med den kan du mäta spänning ut från termostaten (230 V eller 24 V beroende på system) för att se om termostaten faktiskt skickar ström när den ska. Du kan också mäta strömförbrukning med en tångamperemeter runt matningskabeln till golvvärmen – om 0 A dras trots att termostaten är på, får inte värmekabeln någon ström. Var dock försiktig vid mätning på nätspänning, och saknar du vana är det bättre att låta en elektriker göra dessa tester.
  • Resistansmätare/Ohmmeter: Att mäta resistansen (motståndet) i elslingan eller givaren ger värdefull information. Som nämnts kan en ohm-mätning avslöja en bruten värmekabel eller en defekt givare. En normal golvvärmekabel har kanske 20–200 Ω resistans beroende på effekt och längd – om du mäter oändligt (ingen kontakt) är kabeln av. En givare har oftast 5–20 kΩ vid rumstemperatur; om du får orimligt högt eller låg värde kan givaren vara felaktig. Notera att för ett mer precist test av värmekabelns isolationsstatus behövs en isolationstestare (megger) som mäter motstånd mot jord med hög spänning – detta är dock specialistjobb som en elektriker kan utföra om det behövs, särskilt om jordfelsbrytaren löser ut och man misstänker läckströmmar i värmekabeln.
  • Tryckmätare: I vattenburna system är ett öga på tryckmätaren viktigt. Om trycket är väldigt lågt (<0,5 bar) kan cirkulationsproblem uppstå och luft dras in. Normalt ska trycket ligga kring 1,0 bar i kallt tillstånd för villors system, men följ anvisningarna för just ditt system. Fyll på vatten om trycket är för lågt (glöm inte att avlufta efteråt, då trycket kan förändras). Ett sjunkande tryck över tid kan indikera en läcka någonstans, vilket förstås behöver åtgärdas omgående av fackman.
  • Termometer och flödesmätare: Vissa golvvärmefördelare har inbyggda termometrar eller rentav flödesmätare (små genomskinliga kolvar som visar flödet i varje slinga). Håll koll på dem – de kan avslöja om en slinga inte flödar alls. Om en flödesmätare för en viss slinga står på 0 medan de andra visar kanske 1–2 liter/minut, då kommer inget varmvatten genom den slingan (orsak kan vara stängt/stuck ventil eller stopp). Du kan försöka justera fördelarens flödesventiler om du ser att några slingor tar för stor andel av flödet. Ibland kan man behöva balansera genom att strypa något på de högflödande slingorna så att svagare slingor får mer flöde. Igen – ha gärna anteckningar på ursprungsläget innan du ändrar, eller rådgör med en expert vid större ändringar.
  • Övriga verktyg: En skruvmejsel (för att lossa termostater eller skruva på luftningsventiler), en insexnyckel (för vissa fördelarventiler), en tång (kan behövas för att försiktigt dra upp givarkabel eller gänga av ställdon som sitter hårt), samt trasor/pappershanddukar för spill är bra att ha till hands. En ficklampa kan också behövas när du kikar in i golvvärmeskåp och shuntgrupper.

felsokning-med-varmekamera.png

När bör du ta hjälp av fackman?

Det är uppmuntrande att fixa saker själv, men man ska också känna sina gränser – och lagar/regler ställer vissa krav för säkerheten. Här är några situationer där det är dags att överväga expertis:

  • Elektriska arbeten som kräver behörighet: I Sverige är elinstallationer strikt reglerade. Enligt Elsäkerhetsverket får du byta ut existerande termosat till golvvärmen själv om du använder samma typ av anslutning elsakerhetsverket.se, men att installera ny golvvärmetermostat på en ny plats eller dra om fasta kablar måste göras av en behörig elektriker. Detsamma gäller om du behöver reparera en skadad värmekabel – det är inget en lekman bör försöka sig på. Upptäcker du att golvvärmens elpatron (om du har vattenburen golvvärme med elpatron) eller någon kopplingsbox är defekt, ta dit en elektriker. Det handlar om din säkerhet – felaktiga elinstallationer kan leda till brand eller elchock. Så: byta batterier i termostater, justera inställningar och sådant går bra, men är det fråga om att öppna en kopplingsdosa eller dra ny kabel, då ska du ringa proffsen.
  • Större ingrepp i vattenburna system: För VVS-installationer finns branschregler (Säker Vatten) som försäkringsbolagen brukar luta sig mot. Det är inte olagligt för en privatperson att skruva i sitt eget vattensystem, men om något skulle gå fel (t.ex. en vattenläcka) kan försäkringen påverkas om jobbet inte är fackmannamässigt gjort.
  • Komplexa fel och garantier: Om huset eller systemet är nytt och under garanti – kontakta installatören istället för att själv skruva för mycket. Du vill inte riskera garantin genom egna ingrepp. Moderna styrsystem för golvvärme (t.ex. trådlösa termostater kopplade till en centralenhet) kan vara ganska avancerade; om en central styrenhet eller mjukvara felar bör du ta hjälp av leverantörens support eller en specialist. Samma sak om du efter all felsökning fortfarande inte hittar felet: en erfaren tekniker kan med specialutrustning (t.ex. en värmekamera av proffsmodell, eller instrument för att lokalisera avbrott i värmekabel) diagnostisera problemet snabbare. Det viktigaste är att få igång värmen utan att orsaka följdskador.

Obs om säkerhet: Vattenburen golvvärme är lågtemperatursystem och generellt ofarligt att jobba med ur personsäkerhetssynpunkt (förutom hetvatten som man kan bränna sig på, så var försiktig). Elektrisk golvvärme däremot är en fast elinstallation – man ska alltid bryta strömmen innan man öppnar termostat eller rör några elanslutningar. Om du känner minsta tvekan kring elsäkerhet, låt en behörig elektriker hantera det. Elsäkerhetsverket har kampanjen “Koppla säkert” som tydligt listar vad man får och inte får göra själv – det kan vara bra att konsultera om du är osäker.

expertens-cheklista-for-underhall.png

Långsiktigt underhåll för golvvärmesystem

För att slippa panikåtgärder kalla vinterdagar är det klokt att ge sin golvvärmeanläggning lite omsorg och underhåll då och då. Här följer några tips för att golvvärmen ska hålla sig i toppskick och problemfri på lång sikt:

  • Kontrollera tryck och vätskenivå (vattenburet): Titta på tryckmätaren på ditt värmesystem någon gång i månaden, särskilt när säsongen skiftar. Ett stabilt tryck (oftast 1,0–1,5 bar i kalla system) tyder på att systemet är tätt och har lagom med vatten. Om trycket sjunker över tid kan det behöva fyllas på lite vatten – och om det fortsätter sjunka kan det finnas en liten läcka som bör undersökas. Ett för högt tryck (över 2,5–3 bar) är inte heller bra; se till att expansionskärlet fungerar. Titta också på glykol/inhibitor om ditt system kräver det (vissa golvvärmesystem i garage eller uterum använder glykolblandning för frysskydd, denna bör hållas på rätt koncentration).
  • Lufta systemet regelbundet: Luft kan smyga sig in i vattenburna system över tid, särskilt efter påfyllning eller om man haft lågt tryck. Även om moderna system har automatiska avluftare skadar det inte att lufta golvvärmen manuellt i början av varje säsong. Ett knep är att lufta både vid golvvärmefördelaren och vid pannan/värmepumpen, eftersom luften kan samlas där. Som nämnts tidigare: lite pysande luft ur ventilen bör det komma, och när det väl kommer vatten – då är den slingan klar. Detta förebygger kalla partier och cirkulationsproblem.
  • Motionera ventiler och pump: Stående delar mår bra av att röras. En ventil kan kärva fast om den står i samma läge i månader. Därför: åtminstone någon gång per halvår, gå runt och motionera ventilerna. Det innebär att du tillfälligt öppnar och stänger t.ex. de manuella avstängningsventilerna på fördelaren, vrider termostater från helt av till fullt på (så ställdonen rör sig), samt trycker ned piggarna under ställdonen som vi beskrev i felsökningsdelen. Många moderna termostatssystem har en automatisk “motionering” där de öppnar alla ventiler en gång i veckan även när värmebehov inte finns – kolla om ditt system har den funktionen (vissa trådlösa system gör det). Annars får du vara den “automatiska motioneraren” själv 😉. Även cirkulationspumpen kan behöva motioneras: låt den köra en kort stund under sommaruppehållet. Vissa pumpar har ett sommarläge som startar dem några minuter då och då. Detta förhindrar att pumpen kärvar när hösten kommer.
  • Rengöring och kontroll av systemdelar: Golvvärme kräver inte mycket rengöring, men det kan vara värt att kolla silar och filter om sådana finns i shunten. En del shuntgrupper har ett inbyggt smutsfilter på inkommande vatten – stäng av pumpen och skruva ur filterinsatsen och rengör från eventuella partiklar en gång om året. Damm och smuts kan även samlas runt elektroniken; håll rent runt termostatens ventilationsöppningar (om den har sådana) så mäter de rätt. Har du trådlösa termostater, byt batterier enligt rekommendation innan de tar slut (kanske varje eller vartannat år).
  • Uppdatera och justera termostaterna: Om du använder programmerbara termostater eller en app för din golvvärme, se över inställningarna inför varje ny säsong. Kanske vill du ha ett annat schema på vintern än sommaren (även om golvvärmen ofta är avstängd på sommaren i vattenburna system). Kolla om det finns firmware-uppdateringar för smarta termostater (de kan ge bättre funktion eller säkerhet). Och har du äldre modeller som börjar strula, överväg att uppgradera dem – nyare termostater kan spara energi genom bättre styrning och du slipper bekymmer med slitna gamla reläer. Att byta termostat golvvärme är något många klarar själv (se länken ovan om termostatbyte), och det kan förlänga livslängden på hela systemet.
  • Håll koll på omgivningen: Ibland är problemet inte med golvvärmen i sig utan med omgivande faktorer. Till exempel, om du har ändrat något i huset, som att lägga tjocka mattor på golvet, förstå att de isolerar och påverkar värmespridningen. För vattenburen golvvärme, glöm inte att se över primärsidan (pannan/värmepumpen): regelbunden service på värmekällan och rätt inställd värmekurva bidrar till golvvärmen fungerar optimalt.
  • Planera inför säsongsskiften: När hösten närmar sig och det blir dags att slå på golvvärmen efter sommaren – gör det i tid. Sätt igång systemet innan det blir iskallt ute, så hinner du upptäcka eventuella problem i förväg. Många gör misstaget att slå på golvvärmen en frostig oktoberkväll bara för att finna att något är fel – bättre då att testköra i september. Samma sak på våren: stäng inte av allt för tidigt, utan låt golvet svalna gradvis. Snabba temperaturändringar kan orsaka onödiga knäppningar i systemet.

Genom att följa dessa underhållstips kommer ditt golvvärmesystem att fungera mer pålitligt och effektivt. Ett väl omhändertaget system är också mer energieffektivt och behagligt.

Avslutande råd

Det är verkligen tillfredsställande att själv kunna lösa problem med sitt golvvärmesystem. Förhoppningsvis känner du dig nu mer rustad att både felsöka när golvvärmen är kall eller krånglar, och att sköta underhållet av golvvärmen på lång sikt. Kom ihåg att alltid prioritera säkerheten – vid minsta tvekan, särskilt med det elektriska, är det bättre att be om hjälp än att chansa. En del problem kanske inte går att fixa som hemmafixare, och då är det ingen skam i att kontakta proffsen.

Om du har följt checklistan men fortfarande inte får ordning på värmen, eller om du stöter på något ovanligt fel, finns det många möjligheter att få råd. Du kan till exempel ställa din fråga i vårt supportforum där både experter och andra entusiaster diskuterar golvvärmefrågor. I forumet kan du beskriva ditt problem – ofta finns någon som haft liknande bekymmer och kan ge tips. Golvvärmebutikens egna tekniker tittar också in och svarar efter bästa förmåga.

Du är också varmt välkommen att kontakta oss direkt via vårt kontaktformulär eller ringa vår kundsupport. Ibland kan ett samtal med en tekniker reda ut frågetecken på några minuter. Att ha information om ditt system till hands (märke/modell på termostater, typ av värmekälla, ålder på systemet etc.) underlättar supporten.

Sammanfattningsvis: Ta det steg för steg, stressa inte upp dig – oftast är det något litet fel som går att fixa. Med rätt inställning och kunskap kan du både felsöka, underhålla och till viss mån reparera golvvärme själv, och njuta av varma golv utan avbrott. Skulle det krävas expertis så finns den att tillgå. Lycka till med din golvvärme, och må ditt golv alltid vara härligt varmt! 🏡🔥

Våra vanligaste reservdelar

{"products":[{"brand":"Uponor","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"description":"Till Uponor Vario B Fördelare WGF, tillopp.\r\n\r\nFunktion: Till fördelare WGF, tillopp\r\nTryckklass: PN 6\r\nUtförande: Mässing","descriptionMarkup":{"value":"\u003cp\u003e\u003cspan\u003eTill Uponor Vario B F\u0026ouml;rdelare WGF, tillopp.\u003c/span\u003e\u003c/p\u003e\r\n\u003cul class=\u0022jsSpecs specs\u0022\u003e\r\n\u003cli\u003e\u003cspan\u003eFunktion: Till f\u0026ouml;rdelare WGF, tillopp\u0026nbsp;\u003c/span\u003e\u003c/li\u003e\r\n\u003cli\u003e\u003cspan\u003eTryckklass: PN 6\u0026nbsp;\u003c/span\u003e\u003c/li\u003e\r\n\u003cli\u003e\u003cspan\u003eUtf\u0026ouml;rande: M\u0026auml;ssing\u003c/span\u003e\u003c/li\u003e\r\n\u003c/ul\u003e"},"descriptionShort":{"value":"Ventilöverdel.\r\n\r\nUponor Vario B Fördelare WGF"},"id":"86-2418664","baseProductId":"B11489","showRating":true,"disabled":false,"images":[{"alt":"Uponor Vario B Tilloppsventil WGF","sizeDefinitions":[{"url":"/storage/6249CBD8C43A3C2B2E6C454FBF403B5E637347D1516F6561363FEF60622E81F4/7a9f0b57e7934b58a4da034931bc6a8f/jpg/media/79c2ed0084d74b109f1175bd6803d898/B11489a.jpg","fromWidth":0,"width":500,"height":375},{"url":"/storage/6249CBD8C43A3C2B2E6C454FBF403B5E637347D1516F6561363FEF60622E81F4/7a9f0b57e7934b58a4da034931bc6a8f/jpg/media/79c2ed0084d74b109f1175bd6803d898/B11489a.jpg","fromWidth":380,"width":500,"height":375},{"url":"/storage/6249CBD8C43A3C2B2E6C454FBF403B5E637347D1516F6561363FEF60622E81F4/7a9f0b57e7934b58a4da034931bc6a8f/jpg/media/79c2ed0084d74b109f1175bd6803d898/B11489a.jpg","fromWidth":768,"width":500,"height":375}]}],"name":"Uponor Vario B Tilloppsventil WGF","baseProductName":"Uponor Vario B Tilloppsventil WGF","price":{"formattedCampaignPrice":"","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"hasPrice":true,"price":{"minimumQuantity":1.0,"price":152.8,"priceWithVat":191.000,"unitOfMeasurementSystemId":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","vatPercentage":0.25},"formattedPrice":"191 SEK","tierPrices":[]},"quantityFieldId":"e54fd006-8ff5-4bf5-9cb5-a559fcc43a3d","showBuyButton":false,"showQuantityField":false,"area":0.0,"effect":0.0,"weight":0.066,"width":0.0,"length":0,"height":0.0,"url":"/vattenburen-golvvarme/tillbehor/ventiler/uponor-vario-b-tilloppsventil-wgf","useVariantUrl":false,"sliderImages":[{"alt":"Uponor Vario B Tilloppsventil WGF","hdSrc":"/storage/6249CBD8C43A3C2B2E6C454FBF403B5E637347D1516F6561363FEF60622E81F4/7a9f0b57e7934b58a4da034931bc6a8f/jpg/media/79c2ed0084d74b109f1175bd6803d898/B11489a.jpg","originalSrc":"/storage/6249CBD8C43A3C2B2E6C454FBF403B5E637347D1516F6561363FEF60622E81F4/7a9f0b57e7934b58a4da034931bc6a8f/jpg/media/79c2ed0084d74b109f1175bd6803d898/B11489a.jpg","src":"/storage/6249CBD8C43A3C2B2E6C454FBF403B5E637347D1516F6561363FEF60622E81F4/7a9f0b57e7934b58a4da034931bc6a8f/jpg/media/79c2ed0084d74b109f1175bd6803d898/B11489a.jpg","thumbnailSrc":"/storage/EDC9D64867368933B7E17667A6B6BC46A934E4DB0EC3BCC66F191D2519BEE2AF/7a9f0b57e7934b58a4da034931bc6a8f/250-188-0-jpg.Jpeg/media/79c2ed0084d74b109f1175bd6803d898/B11489a.jpeg"}],"stockStatus":{"inStock":true,"description":"I lager","quantity":2.0,"stockType":"Default"},"extraInfo":{"items":[]},"variantOptions":[{"value":"86-2418664","disabled":false}],"variants":[],"fromPrice":{"useFromPrice":false,"price":152.8,"formattedPrice":"191 SEK"},"productPriceHistory":{"previouslyLowestPrice":"176 SEK","numberOfDays":30,"title":"Tidigare lägsta pris","description":"Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes."},"brandLogoUrl":"/storage/70C8BD5AE4DA686ABFADBD557029C79FDA4D77484305BC209829D1FE2C17E005/74aad744419a4779a16a3bbbf1faedc1/720-400-0-png.Png/media/6d6f753f8b664c3bb3ac30f588e71ba8/uponor-logo-vector.png"},{"brand":"Uponor","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"description":"Till RWG Fördelare, tillopp.","descriptionMarkup":{"value":"\u003cp\u003eTill RWG F\u0026ouml;rdelare, tillopp.\u003c/p\u003e\n"},"descriptionShort":{"value":"\u003cp\u003eTill RWG F\u0026ouml;rdelare (TA f\u0026ouml;rdelare), tillopp.\u003c/p\u003e\n"},"id":"86-2418665","baseProductId":"B11466","showRating":true,"disabled":false,"images":[{"alt":"UPONOR SPI VARIO TILLOPPSVENTIL RWG","sizeDefinitions":[{"url":"/storage/B116EF89698D04065A411B7FA843A92C71554DF66211396131052B939FF49B5B/5bfb49f5a86745db8e5f1d9d571aab3b/jpg/media/5bf33980802a45eea272956903661d8b/B11466a.jpg","fromWidth":0,"width":500,"height":375},{"url":"/storage/B116EF89698D04065A411B7FA843A92C71554DF66211396131052B939FF49B5B/5bfb49f5a86745db8e5f1d9d571aab3b/jpg/media/5bf33980802a45eea272956903661d8b/B11466a.jpg","fromWidth":380,"width":500,"height":375},{"url":"/storage/B116EF89698D04065A411B7FA843A92C71554DF66211396131052B939FF49B5B/5bfb49f5a86745db8e5f1d9d571aab3b/jpg/media/5bf33980802a45eea272956903661d8b/B11466a.jpg","fromWidth":768,"width":500,"height":375}]}],"name":"UPONOR SPI VARIO TILLOPPSVENTIL RWG","baseProductName":"UPONOR SPI VARIO TILLOPPSVENTIL RWG","price":{"formattedCampaignPrice":"","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"hasPrice":true,"price":{"minimumQuantity":1.0,"price":188.0,"priceWithVat":235.00,"unitOfMeasurementSystemId":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","vatPercentage":0.25},"formattedPrice":"235 SEK","tierPrices":[]},"quantityFieldId":"568320c6-504c-4140-8460-c04206f7bb05","showBuyButton":false,"showQuantityField":false,"area":0.0,"effect":0.0,"weight":0.07,"width":0.0,"length":0,"height":0.0,"url":"/vattenburen-golvvarme/tillbehor/ventiler/uponor-spi-vario-tilloppsventil-rwg","useVariantUrl":false,"sliderImages":[{"alt":"UPONOR SPI VARIO TILLOPPSVENTIL RWG","hdSrc":"/storage/B116EF89698D04065A411B7FA843A92C71554DF66211396131052B939FF49B5B/5bfb49f5a86745db8e5f1d9d571aab3b/jpg/media/5bf33980802a45eea272956903661d8b/B11466a.jpg","originalSrc":"/storage/B116EF89698D04065A411B7FA843A92C71554DF66211396131052B939FF49B5B/5bfb49f5a86745db8e5f1d9d571aab3b/jpg/media/5bf33980802a45eea272956903661d8b/B11466a.jpg","src":"/storage/B116EF89698D04065A411B7FA843A92C71554DF66211396131052B939FF49B5B/5bfb49f5a86745db8e5f1d9d571aab3b/jpg/media/5bf33980802a45eea272956903661d8b/B11466a.jpg","thumbnailSrc":"/storage/A5546F421EAFD5D0121F2656DAAA5FE9BB52D96F8515FB83460B5C499BC0AE41/5bfb49f5a86745db8e5f1d9d571aab3b/250-188-0-jpg.Jpeg/media/5bf33980802a45eea272956903661d8b/B11466a.jpeg"}],"stockStatus":{"inStock":true,"description":"I lager","quantity":9.0,"stockType":"Default"},"extraInfo":{"items":[]},"variantOptions":[{"value":"86-2418665","disabled":false}],"variants":[],"fromPrice":{"useFromPrice":false,"price":188.0,"formattedPrice":"235 SEK"},"productPriceHistory":{"previouslyLowestPrice":"205 SEK","numberOfDays":30,"title":"Tidigare lägsta pris","description":"Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes."},"brandLogoUrl":"/storage/70C8BD5AE4DA686ABFADBD557029C79FDA4D77484305BC209829D1FE2C17E005/74aad744419a4779a16a3bbbf1faedc1/720-400-0-png.Png/media/6d6f753f8b664c3bb3ac30f588e71ba8/uponor-logo-vector.png"},{"brand":"Golvvärmebutiken","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"description":"Manuell termostat för golvvärme med enkel inställning av temperaturen på en graderad skala. Kompatibel med alla typer av elektrisk golvvärme med golvgivare.\r\nPassar med följande ramar:\r\nSchneider Exxact, Elko, Elko RS+, Berker S1, Biltema\r\n\r\nUpp till 3600W\r\nIP21\r\nGolvgivare ingår (100kOhm)","descriptionMarkup":{"value":"\u003cp\u003eManuell termostat f\u0026ouml;r golvv\u0026auml;rme med enkel inst\u0026auml;llning av temperaturen p\u0026aring; en graderad skala. Kompatibel med alla typer av elektrisk golvv\u0026auml;rme med golvgivare.\u003c/p\u003e\r\n\u003cp\u003ePassar med f\u0026ouml;ljande ramar:\u003cbr /\u003eSchneider Exxact, Elko, Elko RS+, Berker S1, Biltema\u003c/p\u003e\r\n\u003cul\u003e\r\n\u003cli\u003eUpp till 3600W\u003c/li\u003e\r\n\u003cli\u003eIP21\u003c/li\u003e\r\n\u003cli\u003eGolvgivare ing\u0026aring;r (\u003cstrong\u003e100kOhm\u003c/strong\u003e)\u003c/li\u003e\r\n\u003c/ul\u003e"},"descriptionShort":{"value":"Enkel manuell golvvärmetermostat.\r\n\r\nMed strömbrytare och manuellt temperaturvred.\r\n\r\nInklusive golvgivare."},"id":"86-77331337","baseProductId":"B10189","showRating":true,"disabled":false,"images":[{"alt":"Golvvärmetermostat K1n","sizeDefinitions":[{"url":"/storage/96D38FEF0C02834C8EF2E57E7452804402D33F151ECC6CB46906352490FFBE76/b4597aa810514bfa860917b7e702b3ab/750-750-0-jpeg.Jpeg/media/69fe6ece27f64d7692a563b77202bfec/b10189b.jpeg","fromWidth":380,"width":750,"height":750},{"url":"/storage/B7CE28E8575B52C4352E392F1D22372827A510405D7F1E14D3EA782D5E39AFC1/b4597aa810514bfa860917b7e702b3ab/600-600-0-jpeg.Jpeg/media/69fe6ece27f64d7692a563b77202bfec/b10189b.jpeg","fromWidth":768,"width":600,"height":600},{"url":"/storage/3D9A9E9FE128867A84621E17FE92F159C5747C6055CDD7021D67CFDB62B448E3/b4597aa810514bfa860917b7e702b3ab/400-400-0-jpeg.Jpeg/media/69fe6ece27f64d7692a563b77202bfec/b10189b.jpeg","fromWidth":0,"width":400,"height":400}]}],"name":"Golvvärmetermostat K1n","baseProductName":"Golvvärmetermostat K1n","price":{"formattedCampaignPrice":"","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"hasPrice":true,"price":{"minimumQuantity":1.0,"price":439.2,"priceWithVat":549.000,"unitOfMeasurementSystemId":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","vatPercentage":0.25},"formattedPrice":"549 SEK","tierPrices":[]},"quantityFieldId":"f65fe3f8-677d-4202-abef-3391b8cf39e5","showBuyButton":false,"showQuantityField":false,"area":0.0,"effect":0.0,"weight":0.15,"width":0.0,"length":0,"height":0.0,"url":"/elektrisk-golvvarme/golvvarmetermostater/golvvarmetermostat-k1n","useVariantUrl":false,"sliderImages":[{"alt":"Golvvärmetermostat K1n","hdSrc":"/storage/BFF0407839D0FF12FB4A884716FEB17908752DDC08B06054C4D69FCCC5D430CA/b4597aa810514bfa860917b7e702b3ab/jpeg/media/69fe6ece27f64d7692a563b77202bfec/b10189b.jpeg","originalSrc":"/storage/BFF0407839D0FF12FB4A884716FEB17908752DDC08B06054C4D69FCCC5D430CA/b4597aa810514bfa860917b7e702b3ab/jpeg/media/69fe6ece27f64d7692a563b77202bfec/b10189b.jpeg","src":"/storage/BFF0407839D0FF12FB4A884716FEB17908752DDC08B06054C4D69FCCC5D430CA/b4597aa810514bfa860917b7e702b3ab/jpeg/media/69fe6ece27f64d7692a563b77202bfec/b10189b.jpeg","thumbnailSrc":"/storage/9A23DE4C72CA87EF2DF917CB25F891FBB31D59A7A8C15BC1946D70BF882C8CCD/b4597aa810514bfa860917b7e702b3ab/250-250-0-jpeg.Jpeg/media/69fe6ece27f64d7692a563b77202bfec/b10189b.jpeg"}],"stockStatus":{"inStock":true,"description":"I lager","quantity":312.0000,"stockType":"Default"},"extraInfo":{"items":[]},"variantOptions":[{"value":"86-77331337","disabled":false}],"variants":[],"fromPrice":{"useFromPrice":false,"price":439.2,"formattedPrice":"549 SEK"},"productPriceHistory":{"previouslyLowestPrice":"449 SEK","numberOfDays":30,"title":"Tidigare lägsta pris","description":"Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes."},"brandLogoUrl":"/storage/AFF0D4E24D4DE195080F8CE9685049BCC384CE97C979133DC09B42AF86C3631E/f3ec0090ef584a12b0feb35cf3e6600a/png/media/2d02d229f4764b5c896705a48c676a3d/gvb.png"},{"brand":"Kelvin","color":"Vit","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"descriptionMarkup":{"value":"\u003cp\u003eLaxvik golvv\u0026auml;rmetermostat \u0026auml;r designad f\u0026ouml;r att ge dig optimal komfort och kontroll \u0026ouml;ver din golvv\u0026auml;rme. Den moderna och diskreta designen, med en elegant vit f\u0026auml;rg, g\u0026ouml;r att den passar in i alla hem. Termostaten \u0026auml;r utrustad med tre intuitiva touchknappar och en tydlig LED-display som visar b\u0026aring;de inst\u0026auml;lld och aktuell temperatur.\u003c/p\u003e\n\n\u003cp\u003eMed inbyggd Wi-Fi kan Laxvik enkelt styras via Kelvins app, tillg\u0026auml;nglig f\u0026ouml;r b\u0026aring;de Android och iOS. Detta g\u0026ouml;r att du kan justera temperaturen, st\u0026auml;lla in scheman och v\u0026auml;lja mellan olika driftl\u0026auml;gen, s\u0026aring;som \u0026quot;Hemma\u0026quot;, \u0026quot;Borta\u0026quot; och anpassade veckoscheman, direkt fr\u0026aring;n din smartphone. Appen m\u0026ouml;jligg\u0026ouml;r \u0026auml;ven fj\u0026auml;rrstyrning, vilket inneb\u0026auml;r att du kan \u0026auml;ndra inst\u0026auml;llningar var du \u0026auml;n befinner dig.\u003c/p\u003e\n\n\u003cp\u003eTermostaten st\u0026ouml;der flera sensorer, inklusive en inbyggd rumsensor och en extern golvgivare, vilket ger noggrann temperaturkontroll. Den har \u0026auml;ven avancerade inst\u0026auml;llningar som till\u0026aring;ter dig att finjustera temperaturer f\u0026ouml;r olika golvmaterial, vilket \u0026auml;r s\u0026auml;rskilt anv\u0026auml;ndbart f\u0026ouml;r k\u0026auml;nsliga ytor som tr\u0026auml;golv.\u003c/p\u003e\n\n\u003cp\u003eMed en maximal belastning p\u0026aring; 16A och en drifttemperatur mellan +5 \u0026deg;C och +30 \u0026deg;C, \u0026auml;r Laxvik golvv\u0026auml;rmetermostat b\u0026aring;de kraftfull och flexibel. Den \u0026auml;r s\u0026auml;ker att anv\u0026auml;nda med sin IP21-klassificering och uppfyller CE-standarder, vilket garanterar b\u0026aring;de kvalitet och s\u0026auml;kerhet.\u003c/p\u003e\n\n\u003cp\u003eEn s\u0026auml;rskild funktion \u0026auml;r barnl\u0026aring;set, vilket f\u0026ouml;rhindrar oavsiktliga \u0026auml;ndringar av inst\u0026auml;llningarna, samt indikationslampor som visar anslutningsstatus f\u0026ouml;r Wi-Fi och molnet.\u003c/p\u003e\n\n\u003cp\u003eLaxvik golvv\u0026auml;rmetermostat \u0026auml;r det perfekta valet f\u0026ouml;r dig som s\u0026ouml;ker en p\u0026aring;litlig, l\u0026auml;ttanv\u0026auml;nd och avancerad l\u0026ouml;sning f\u0026ouml;r golvv\u0026auml;rmehantering i ditt hem.\u003c/p\u003e\n"},"descriptionShort":{"value":"\u003cp\u003eLaxvik golvv\u0026auml;rmetermostat med Wi-Fi, touchknappar och LED-display. Fj\u0026auml;rrstyrning via app. Passar alla golvmaterial. Enkel och stilren design.\u003c/p\u003e\n"},"id":"86-1264","baseProductId":"B11677","showRating":true,"disabled":false,"images":[{"alt":"Golvvärmetermostat Laxvik WiFi","sizeDefinitions":[{"url":"/storage/D57748134BE542D0F3C3B92AADEA8D27C592F38EDD568002BFF759E774190E67/26541c0fe4a44bef85ce2cef0065eccb/750-750-0-png.Png/media/f60258e1f5474fc3842307653bd47a37/B11677a.png","fromWidth":380,"width":750,"height":750},{"url":"/storage/83900CF9E330EBC72A5D4B0CACE6A6EB9DDBE71C7FD92D3B83C1EB77971E62CA/26541c0fe4a44bef85ce2cef0065eccb/600-600-0-png.Png/media/f60258e1f5474fc3842307653bd47a37/B11677a.png","fromWidth":768,"width":600,"height":600},{"url":"/storage/E1F9601427FFDEEB063B2B7F28C92940F3311905C118D9DF3856DD1039F856A5/26541c0fe4a44bef85ce2cef0065eccb/400-400-0-png.Png/media/f60258e1f5474fc3842307653bd47a37/B11677a.png","fromWidth":0,"width":400,"height":400}]}],"name":"Golvvärmetermostat Laxvik WiFi","baseProductName":"Golvvärmetermostat Laxvik WiFi","price":{"formattedCampaignPrice":"","currency":{"exchangeRate":1.0,"groupSeparator":" ","id":"SEK","isBaseCurrency":true,"symbol":"SEK","symbolPosition":8,"systemId":"dc1088ac-c44b-4489-b23b-49abdcb0d097","textFormat":"C0"},"hasPrice":true,"price":{"minimumQuantity":1.0,"price":1436.0,"priceWithVat":1795.00,"unitOfMeasurementSystemId":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","vatPercentage":0.25},"formattedPrice":"1 795 SEK","tierPrices":[]},"quantityFieldId":"580f9460-4efb-420e-9a5a-dcf9b3a781c3","showBuyButton":false,"showQuantityField":false,"area":0.0,"effect":0.0,"weight":0.2,"width":0.0,"length":0,"height":0.0,"url":"/elektrisk-golvvarme/golvvarmetermostater/termostat-laxvik","useVariantUrl":false,"sliderImages":[{"alt":"Golvvärmetermostat Laxvik WiFi","hdSrc":"/storage/953E04B1B36C5EBF31E4231E03CAE91A2CC36D4C0CB1A3711FCAAB5D6B3235F4/26541c0fe4a44bef85ce2cef0065eccb/png/media/f60258e1f5474fc3842307653bd47a37/B11677a.png","originalSrc":"/storage/953E04B1B36C5EBF31E4231E03CAE91A2CC36D4C0CB1A3711FCAAB5D6B3235F4/26541c0fe4a44bef85ce2cef0065eccb/png/media/f60258e1f5474fc3842307653bd47a37/B11677a.png","src":"/storage/953E04B1B36C5EBF31E4231E03CAE91A2CC36D4C0CB1A3711FCAAB5D6B3235F4/26541c0fe4a44bef85ce2cef0065eccb/png/media/f60258e1f5474fc3842307653bd47a37/B11677a.png","thumbnailSrc":"/storage/491B83C456E318247A2BE7EC9CB4B3CD188F26FBB62A0916CF2CC70E6BC54052/26541c0fe4a44bef85ce2cef0065eccb/250-250-0-png.Png/media/f60258e1f5474fc3842307653bd47a37/B11677a.png"}],"stockStatus":{"inStock":true,"description":"I lager","quantity":50.0000,"stockType":"Default"},"extraInfo":{"items":[{"key":"Färg","value":"Vit"}]},"variantOptions":[{"value":"86-1264","disabled":false}],"variants":[],"fromPrice":{"useFromPrice":false,"price":1436.0,"formattedPrice":"1 795 SEK"},"productPriceHistory":{"previouslyLowestPrice":"1 698 SEK","numberOfDays":30,"title":"Tidigare lägsta pris","description":"Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes."},"brandLogoUrl":"/storage/601A9D35F0F2C971F1079B0A4264CD8E0AA0D273AF08BA0EB7C03523CE5FFABF/70e85dd9d0d64a628f73ea8bc831a6e8/png/media/4008fee5b4e24f538b9b5c99994c50b4/Kelvin_golvva%CC%88rmesystem%201000.png"}],"title":"Våra vanligaste reservdelar","showSlider":false,"numPerRow":4}