Hur fungerar vattenburen golvvärme?
Vattenburen golvvärme är til skillnad från elektrisk golvvärme ingen värmekälla. Vattenburen golvvärme är ett distributionssystem. Golvvärmen distribuerar värmen från en värmekälla till huset. Värmekällan kan vara en värmepump, en elpanna eller en pelletskamin. Det är vilken värmekälla man använder som avgör driftskostnaden för värmesystemet. Den stora fördelen med vattenburen golvvärme jämfört med elektrisk är att man relativt enkelt kan byta från en värmekälla till en annan. Man kan tom ha flera olika värmekällor paralellt och välja att köra den med bäst ekonomi vid varje givet tilfälle.
Vattenburen golvvärme installeras i golvet på olika vis beroende på rummets förutsättningar, konstruktion och önskemål. Slangar från flera olika rum kan kopplas ihop till ett gemensamt system. De vanligaste installationsmetoderna är spårad spån, ingjutning eller spårade cellplastskivor. Där spårad spån är vanligast i träbjälklag, ingjutning vid nyproduktion och spårad cellplast ovanpå befintliga betongbjälklag. Det finns många olika aspekter att ta hänsyn till vid val av installationsmetod. Vi hjälper er gärna med det och gör gärna en komplett projektering för just ert projekt. Använd vårt formulär här.
Delarna i vattenburen golvvärme
Vattenburen golvvärme byggs upp av olika delar. Vi beskriver här delarna i ordning ungefär så som dom sitter kopplade i systemet om man följer rören från värmekällan (pannan).
Först sitter det ev. en Shunt. Shunten behövs om man har både radiatorer och golvvärme anslutet till sin värmekälla (eller om värmekällan inte kan ge tillräckligt låg temperatur, tex fjärrvärme)
Efter shunten sitter det en fördelare. Fördelaren delar upp vattenflödet till alla olika värmeslingor man har i golven. Det behövs separata slingor för vardera rum (annars går det inte att få en balans på värmen i de olika delarna av huset) Men större rum behöver desutom mer än en slinga. Vid en normal installation brukar det finnas runt 7 st slingor (det beror såklart helt på hur stort huset är).
På fördelaren sitter det ventiler som kan styra flödet i de olika slingorna, Man monterar oftast elektriska ställdon på ventilerna för att kunna justera detta flöde automatiskt.
Ställdonen (som också kallas ställmotorer, aktuatorer eller reglerdon) kopplas i sin tur med en kabel till ett reglersystem, Reglersystemet är en större enhet som reglerar flödet i alla olika slingor i hela huset utifrån olika inställningar.
För att styra temperaturen behöver men rumstermostater som har två uppgifter att mäta temperaturen i vardera rum och för att ställa in önskad temperatur. Rumstermostaterna är kopplade till reglersystemet antingen trådlöst eller med kabel.
Slingorna som är kopplade till fördelaren ansluts med skruvkoppingar vanligen används en standard som heter Eurocone. Slingorna kan ha olika diameter på slangen. Standard är 12, 16 eller 20 mm.
Golvvärmeslangen tillverkas i plast och de två typerna av material som finns är PE-X eller PE-RT. Slangen måste också inehålla en syredifusionsspärr, den behövs för att undvika att syresätta vattnet i systemet. Syresättning skulle kunna skada annan utrustning som i så fall skulle rosta.
Beroende på hur man installerar golvvärmen så kan det behövas golvvärmeplåt. Plåtens uppgift är att sprida värmen i sidled och att mekaniskt hålla fast slangen på rätt plats. Det finns också rent konstruktionsrelaterade produkter som behövs. Tex spårade skivor eller rörhållarskenor.
Vi har ett stort utbud av komponenter för vattenburen golvvärme som ni hittar här.